Vzgoja mladega psa

VZGOJA MLADEGA PSA:

COTON de TulearKo se odločite za nakup mladega psa, si morate pripraviti temeljit vzgojni načrt, ki naj temelji na igri, katera je resno opravilo. Z močjo igre bomo igraje prekanalizirali vse oblike ne zaželenega vedenja. Psičku moramo omogočiti takšen način, ki je njemu razumljiv in prijeten. Zato ni vseeno kdaj in kako poteka igra, ki naj se prične vedno takrat, ko nam to naš novi član nakaže. Eden osnovni način je grizenje vse mogočih predmetov, ki naj bodo iz različnih materialov, kot so les, mehka guma, igralne žogice itd…Na ta način bomo željo po grizenju rok, copatov, čevljev in podobnega preusmerili v tisto, kar mu sami dovolimo. Zelo želeno je da mu ponudimo igro, ki je enakovredna igri mladih psov v matičnem krdelu. Po tem se bo kuža utrudil in pokuril višek energije. Če se nam pri tem zgodi, da smo nespretni in nas kuža v nagonu igre zgrabi za roko, ga ne smemo nikoli kaznovati. Le tako bo dojel, da mu je v naši družbi prijetno in si bo želel stika z nami. Izbor igrače za mladega psa je zelo enostaven. Najboljša je tista igrača, ki jo ima pes najraje. Tu si velja zapomniti pravilo, da so preproste igrače najboljše.

COTON de TulearBistvenega pomena pri vzgoji je, da zaupate vase saj veste več kot si mislite. Nikar ne jemljite preveč dobesedno, kar vam pripovedujejo razni znanci, temveč se raje zanesite na svojo zdravo pamet. Vzgoja psička sploh ni tako zapletena, če boste mirni in se ravnali pa svojem nagonu in kakšnemu navodilu, ki vam jih da poznavalec te pasme. Novemu članu smo dolžni pomagati, da postane družaben.

 

Takoj se poraja vprašanje kako?

COTON de Tulear Neprestano ukvarjanje z njim mu bolj škoduje kot ne, saj odrašča v dobri veri, da je on središče vsega in, da morajo vsi občudovati ter popuščati njegovim muham. Na tak način ne bo mogel dobiti nobenih potrebnih izkušenj in ne bo vedel, kako daleč gre lahko v svoji igri, da je še vedno sprejemljiv v svoji okolici. Ta problem bomo rešili tako, da mu pustimo samostojno igro. Pa kljub temu – nadzorovano. Pri tem ga čim manj grajajte in se ne vsiljujte v igro. Pri srečanju z drugimi psi ne kažite pretirane skrbi zanj. Dajte mu priložnost, da poskuša sam navezovati stike s svojimi vrstniki na njemu svojstven način. Tudi, ko dobite obiske, ga pustite, da se jim sam približa. V kolikor se bo želel igre z vami ali pa bo hotel biti deležen vaše ljubezni bodite prijazni, vendar ga ne zadržujte, ko se bo naveličal in se hotel posvetiti svojim interesom. Agresivnost je potrebno obvladovati in nadzorovati,ter preusmerjati v igro.COTON de TulearV obdobju mlečnih zob ga zelo srbijo dlesni, zato bo skušal zgristi vse kar doseže.Poskušajte mu na njemu razumljiv način dopovedati kaj sme in kaj ne. Ne smemo mu dovoliti, da nam nekontrolirano grize roke, noge, dele pohištva itd… Moramo ga preusmeriti na dovoljene objekte,kot so primerne igrače.

 

 

Da bo prenehal opravljati potrebo v stanovanju, naredite sledeče:

Ko mladička prinesete domov v njegovo prvo lužico pomočite (pasjo pleničko) in jo položite v kot, ki ga najlažje čistite. Ko se bo navadil, da bo opravil potrebo na pleničko, mu jo pustimo še nekaj časa, nato pa pleničko umaknemo ven, in začnite psička privajati na potrebo zunaj ob istih urah.

Drug zelo efekten način je, da psička preprosto lovimo pri opravljanju potrebe, ga enostavno dvignemo in odnesemo ven. Zunaj smo toliko časa da opravi svoje potrebe do konca in nemoteno. Tako bo relativno hitro dojel, da svoje opravi le na prostem.

Avtoriteta:

Avtoriteta je pri vzgoji nujna, vendar ne pomeni grobosti in rabe fizične sile. Pomeni takšno vzgojo, ki temelji na ljubezni , razumevanju in spoštovanju pasje osebnosti. Psa ne smemo poniževati, mu jemati občutek samostojne iniciative in različnih aktivnosti, vendar pa moramo postaviti njemu razumljive zahteve vedenjskega vzorca, ki jih je dolžan spoštovati in izpolniti. Avtoriteto bomo dosegli, če bomo dosledni v svojih vzgojnih postopkih z veliko mero potrpežljivosti in razumevanja. Pomembno je, da vsi člani ravnajo enako , ker se drugače avtoriteta ruši.

Vzgoja mladega psička ni vojaško urjenje, za pravilno vedenje moramo psa nagraditi predvsem z pohvalo in našim božanjem. COTON de Tulear Psičku pustite, da izživi svoje otroštvo. Medtem pa ga vzgajajte po svoji vesti in svojih željah. Vendar je najboljša tista metoda, ki psu sproži veselje do dela zaradi želje ugajati svojemu skrbniku. Samo takšen pes bo zanesljiv pes in nam bo dolgo v veselje in ponos.

 
design, logo, oblikovanje, izdelava spletnih strani in sodobnih trgovin by easy splet.si - spletno podjetje sodobnih rešitev™